lunes, 15 de diciembre de 2014

Arròs caldós amb mussola :

ARRÒS CALDÓS AMB MUSSOLA

Amb el nom de musola englobem a les tres espècies de la família Triakidae que habiten en el nostre mar Mediterrani. El motiu és que donada la dificultat de llevar-li eixa pell aspera que es troba tan pegada a la carn, són els propis mariners dalt de les barques els que s'encarreguen d’eixa feina. Tallen el cap i la cua, lleven els budells i estiren la pell amb unes tenalles fins a arrancar-la. Amb l'únic que es distingixen unes espècies d'altres és amb les dents, per tant, a l'arribar a port és impossible la seua identificació. Sol alimentar-se de crancs, caragols i de xicotets peixos però la seua carn no és excessivament apreciada.
Ens farà falta:

Del rebost celler: todas las recetas provienen de aquí.


2 Musolas trossejades
2 tomaques madures
1 sépia xicoteta
12 cues de gamba
1/2 pimentó roig
2 nyores                            
300 g arròs
1 taceta d'oli
2 dent d'all
Safrà
Jolivert
Sal
Oli


• Arròs caldós amb rajada, gambes i espinacs 

ARRÒS CALDÓS AMB RAJADA, GAMBES I ESPINACS


Crec sincerament que els arrossos caldosos no estan al nivell que degueren en hosteleria. Excepte comptades excepcions, només en els restaurants de renom és possible veure una mínima varietat d'este tipus d'arrossos. També en les nostres llars els cridats plats 'de cullera' estan sent gradualment substituïts per plats precuinats o per la “comida rapida'. Una vegada més, presentaré una recepta que ens recorda allo tan fàcil com és preparar un plat on s'ajunten sabors del nostre mar i la tradició arrossera de la nostra terra.

Com sempre, per a 4 persones hem de tindre:

2 ales de rajada (només tenia un ala i he hagut d'afegir uns trossos de rap)
12 cues de gamba
300g d'arròs
2 nyores
1 kg de morralla
5 dents d'all
50 g d'espinacs
1 tomaca madura
Un ramellet de jolivert
2 litres de caldo de peix
Safrà
Oli d'oliva
Sal 

• Arròs caldós amb rap i espinacs 


Si, ja es que no són dates per a molt d'arròs caldós però si ens ho mengem a la ombra, que córrega l'aire i després fem una bona sesta, no crec que passem molta penúria. Qui cuine plats d'este tipus fa dos coses, la primera és evocar els nostres avantpassats i a eixa cuina que la vida moderna està fent desaparéixer i la segona i no per això menys important, gratificar al paladar amb un palmito de sabors que ens oferix la nostra fauna marina i la nostra horta.

Per a 4 persones

300 g d'arròs
1 cua de rap
¼ kg espinacs
12 cloïsses mitjanes
12 cues de gamba (pot ser congelada)
1 tomaca madura 
4 calamarets
2 nyores
1 ramellet de jolivert
2 litres caldo de peix
Oli d'oliva
Sal


Tallar i salar el rap i el calamaret. Sofregir-los en un calder si és possible de ferro i reservar. En el mateix oli sofregir els espinacs trossejats i nets (no vos preocupeu si en veieu molts que després al fregir es queda en res) i reservem també. Continuem amb els alls i les nyores i una vegada sofregits picar-los en el morter junt amb el jolivert i un pessic de sal. Sempre amb el mateix oli sofregir la tomaca pelada i picada, afegir el contingut del morter i l'arròs. Donar-li unes voltes i regar amb el caldo bullint. Coure tot a foc mitjà durant 12 minuts. Tirem cloïsses, cues de gamba, espinacs, el rap i calamaret, rectificar de sal i deixar 6 o 7 minuts més. Servir de seguida.

Si, ja es que no són dates per a molt d'arròs caldós però si ens ho mengem a la ombra, que córrega l'aire i després fem una bona sesta, no crec que passem molta penúria. Qui cuine plats d'este tipus fa dos coses, la primera és evocar els nostres avantpassats i a eixa cuina que la vida moderna està fent desaparéixer i la segona i no per això menys important, gratificar al paladar amb un palmito de sabors que ens oferix la nostra fauna marina i la nostra horta.

Per a 4 persones

300 g d'arròs
1 cua de rap
¼ kg espinacs
12 cloïsses mitjanes
12 cues de gamba (pot ser congelada)
1 tomaca madura 
4 calamarets
2 nyores
1 ramellet de jolivert
2 litres caldo de peix
Oli d'oliva
Sal


Tallar i salar el rap i el calamaret. Sofregir-los en un calder si és possible de ferro i reservar. En el mateix oli sofregir els espinacs trossejats i nets (no vos preocupeu si en veieu molts que després al fregir es queda en res) i reservem també. Continuem amb els alls i les nyores i una vegada sofregits picar-los en el morter junt amb el jolivert i un pessic de sal. Sempre amb el mateix oli sofregir la tomaca pelada i picada, afegir el contingut del morter i l'arròs. Donar-li unes voltes i regar amb el caldo bullint. Coure tot a foc mitjà durant 12 minuts. Tirem cloïsses, cues de gamba, espinacs, el rap i calamaret, rectificar de sal i deixar 6 o 7 minuts més. Servir de seguida


• Arròs caldós amb calamarets i alls 

ARRÒS CALDÓS AMB CALAMARETS I ALLS TENDRES

És indiscutible que els nostres avantpassats li van tirar molta imaginació a l'hora d'elaborar plats amb arròs. Sent sincer, crec que dels cinc productes en què se centra la dieta mediterrània, peix, verdura, llegums, cereals i fruita, excepte amb esta última, hem experimentat amb tot. Els ingredients usats hui en el nostre plat d'arròs són fàcils de trobar i a més a més baratíssims.

Hem d'abastir-nos de

300 g arròs
¼ kg de calamarets
¼ kg alls tendres
2 nyores
2 tomaques madures
Un ramellet de jolivert
Oli d'oliva
Safrà
3 dents d'all
1.5 lt caldo peix
Sal


Netejar els calamarets traient-los la barca i la boca i salar-los. En una cassola de fang calfar 8 cullerades d'oli d'oliva i sofregir les dents d'all i les nyores. Retirar-les i ficar-les en un got de batedora junt amb la tomaca picada i el jolivert. Picar tot. En el mateix oli sofregir bé els calamarets. Continuem amb els alls tendres i la picada. Quan estiga tot, agregar l'arròs, donar-li un parell de voltes i regar amb el caldo bullint. Deixar coure 15 minuts a foc mitjà i apagar. Observarem que el caldo continuarà bullint ja que el fang seguix calent. Deixar un parell de minuts més i servir. En qualsevol moment de la cocció podem afegir el safrà i rectificar de sal.




Arròs caldós amb tonyina i verdures 

Ja hem parlat diverses vegades en este blog de la tonyina i sent així que és un dels peixos més consumits en la nostra zona, poc més podem afegir. Des del punt de vista nutritiu i a pesar de ser un peix gras, ens ajuda a fer la sang més fluida disminuint el risc de trombosi i reduint, igual que altres peixos blaus, els nivells de colesterol i triglicéridos. El seu inconvenient és que no és apte per als que patixen de gota donat el seu contingut en purines. Hui anem a provar-ho amb un arròs caldós.

Per a 4 persones hem de tindre preparat:

¼ kg de lloms a tonyina
300 g d'arròs
50 g floricol
¼ pimentó roig
2 carxofes
1 ceba xicoteta
1 nyora
2 dents d'all
1 dotzena de cloïsses
1.5 litres de caldo de peix
Safrà
Oli d'oliva
Sal




Un parell d'hores abans de començar, deixarem les cloïsses en aigua, sal i glaçons perquè solten l'arena. Tallar la tonyina i salar-ho. Pelar i picar ceba, pelar alls, tallar carxofes en quarts, tallar en trossos xicotets el pimentó roig i la floricol. En una cassola calfar oli i sofregir els alls i la nyora, després picar-ho en el morter junt amb un pessic de sal. En el mateix oli donar-li un parell de voltes a la tonyina i reservar. Continuem amb la ceba i la resta de la verdura. Afegim el picada del morter, reguem amb el caldo i quan comence a bullir, tirem el safrà i deixem coure uns 10 minuts a fi que es mesclen tots els sabors. Agreguem l'arròs, rectifiquem de sal si era falta i continuem coent a foc més be fluix uns 15 minuts. Afegir la tonyina i les cloïsses, coure 2 minuts més i servir de seguida.






• Arròs caldós amb carxofes i llangostins 
Amb aquest arròs participo en la recepta del quinze que organitza cada mes el blog "Els fogons de la Bordeta", aquesta vegada dedicada a les carxofes.

Ingredients:
400 Arròs
4 Carxofes
4 Calamars petits
500 gr de Llagostins sencers i crus
2 cebes
2 tomàquets vermells
½ pebrot verd
2 grans d'all
1500/1800 gr de fumet
oli d'oliva, sal

Preparació:
Primer, preparem un fumet. Pelem els llagostins en cru i reservem les cues. Es posen a bullir 500 gr d'aigua i les pells dels llagostins 30 minuts. Es passa per la batedora, només una mica, per poder treure més substància i es cola per un colador molt fi, que quedi un caldo net sense cap resta.
Al líquid que ens quedi afegim aigua fins a completar 18oo gr fumet.

En una cassola amb unes cullerades d'oli, fregim l'all picat, afegim la ceba picada menuda i el pebrot i deixem fer a foc molt baix fins que estigui gairebé confitat, en aquest punt afegim els calamars tallats i els tomàquets ratllats. Tapem i deixem uns 15 minuts.

Quan els calamars estiguin fets, afegim a la cassola les carxofes netes i tallades a trossos. Donem unes voltes i deixem fer per uns 5 minuts tapat.
Afegim l'arròs, remenem una mica perquè es barregi bé amb el sofregit i aboquem el fumet bullint.

Deixem bullir uns 8 minuts a foc fort destapat, llavors baixem el foc i ho deixem 10 minuts.
Quan faltin 5 minuts tirem les cues dels llagostins pelades perquè es facin.

• Arròs caldós mariner (gambes, cigales, llangostins, calamars i cloïsses)
Amb l'arribada del mal temps, el cos agraïx menjar algo calent que ens reconforte i ens done l'energia suficient per a suportar el fret del hivern. Un bon arròs caldós diu la saviesa popular que és un dels millors remeis naturals que existixen i si l'acompanyem d'un bon vi, molt millor. Hui prepararem un amb les restes de marisc que em quedava en el congelador després del Nadal.

Com sempre, per a 4 persones ens farà falta:

300 g d'arròs
4 gambes o gambons
4 cigaletes mitjanes
4 llagostins
¼ kg calamars trossejats
8 cloïsses de carril
2 tomaques ratllades
1 ceba xicoteta
3 dents d'all
1 + ½ litres d'aigua o millor caldo de peix
6 cullerades soperes oli d'oliva
Unes branquetes de jolivert picat
2 fulles de llorer
Safrà
Sal


Posar les cloïsses en una bol amb ½ litre d'aigua freda i 2 cullerades (de les de postres) de sal unes 4 o 5 hores abans de començar a preparar l'arròs a fi que solten la terra. En una paella de fons gros (Jo he utilitzat la gazpachera de 2 anses) calfem l'oli amb un poc de sal i sofregir el marisc. Retirar i reservar. En el mateix oli tirarem el calamar trossejat, la ceba i l'all ben picats i quan comence a prendre color, agregar la tomaca pelada i triturat junt amb 2 fulles de llorer. Una vegada acabat el sofregit, agreguem l'aigua o el caldo, el safrà i deixarem coure per espai de 5 minuts a foc lent. Tirar l'arròs, pujar el foc i quan comence a bullir abaixar-ho altra vegada deixant-ho coure altres 12 minuts. Trancurrit eixe temps, tirar el marisc reservat, el jolivert i les cloïsses. Rectificar de sal si fera falta i coure 5 minuts més. Recorde-ho que al tractar-se d'un arròs caldós cal servir-lo immediatament ja que si no se'n passarà.


ARRÒS DE RENDA (CALDÓS AMB CARAGOLS)

L'arròs és un aliment fonamental en la comunitat valenciana i la gamma de plats és interminable. El plat de hui s'anomena “de renda” perquè se solia fer a l'estiu, quan la gent se n'anava a les seues cases de camp i amb el que mes a mà tenien.

Per a 4 persones:

800 g de carn conill o pollastre
4 dotzenes de caragols
2 carxofes
350 g arròs
50 g bajoques tendres
3 alls
100 g pimentó roig
3 cullerades soperes de tomaca
Safrà
Sal
Oli
1.5 litres aigua o caldo caragols
Els caragols, una vegada nets, es posen a bullir amb aigua i un poc de sal durant uns 10 minuts. Anar llevant la bromera de tant en tant. Colar el caldo i reservar. En una paella tirem oli i un poc de sal i quan estiga calent sofregim a foc lent la carn prèviament salada durant uns 10 minuts fins a daurar-la. Després la verdura i finalment els alls picats i la tomaca. Mesclar i tirar l'aigua o caldo dels caragols. Bullirem uns 15 minuts a foc lent amb la cassola tapada i després tirarem safrà, l'arròs i els caragols, rectificarem de sal i deixarem coure uns 20 minuts mes. Mentres sofregir l'albergina a rodanxes d'uns 2 cm aproximadament. Servir en plats, adornar amb les rodanxes d'albergina i a menjar de seguida. Podem variar millorant el caldo amb un poc de romer o timó.